In copilarie, de fiecare data cand uitam sa-mi scriu vreo tema sau sa invat o lectie, mama imi spunea ca am nevoie de lecitina. Cand am crescut, am fost surprins sa constat ca lecitina are o multime de alte calitati, pe langa aceea ca stimuleaza memoria.
Putini sunt cei care stiu ca lecitina este o componenta esentiala a membranei celulare, care contine acizi grasi si acid fosforic, esentiali pentru buna functionare a sistemului nervos central, dar si a ficatului. In urma studiilor efectuate s-a descoperit ca ficatul, centrul de detoxifiere al organismului, poate sa functioneze normal doar daca primeste lecitina constant, in cantitate optima. Motivul este acela ca fiecare celula a ficatului are nevoie de colina, substanta care poate fi extrasa din lecitina. Altfel, lipsa de lecitina afecteaza ficatul, ducand in final la afectiuni al acestuia. In cadrul metabolismului celular, lecitina actioneaza ca un filtru si regleaza tensiunea intracelulara. In plus, lecitina combate caderea parului si mentine sanatatea pielii, deoarece previne aparitia diverselor eczeme. De asemenea, lecitina este prescrisa sportivilor pentru cresterea randamentului fizic, convalescentilor (acce lereaza refacerea organismului dupa eforturi intense), dar si persoanelor care sunt in stadii inci piente de ateroscleroza (studiile au aratat ca lecitina este capabila sa incetineasca uzura sistemului nervos). Practic, lecitina mareste capacitatea de munca fizica si intelectuala, iar in cazul elevilor si al studentilor asigura o mai buna capacitate de memorare. Studiile au aratat ca lecitina reuseste sa reduca nivelul crescut al coleste rolului si-l aduce la valori normale (lecitina din soia impiedica depunerea colesterolului pe vasele de sange). De asemenea, tot lecitina este cea care ajuta la buna functionare a colecistului si previne formarea calculilor biliari. Lecitina actioneaza si asupra sistemului cardiovascular - stimuleaza arderea grasimilor din
organism, curata peretii vaselor sanguine si intareste muschiul inimii.
UN ELEMENT ESENTIAL IN SARCINA
Lecitina este importanta si in perioada sarcinii - este indispensabila pentru formarea creierului fatului. Specialistii sustin ca exista o stransa legatura intre cantitatea de lecitina pe care o consuma mama in timpul sarcinii si sansele ca bebelusul sa capete o capacitate
intelectuala mult mai buna. De asemenea, o doza suficienta de lecitina face ca micutul sa fie mai sanatos psihic si fizic.
DOZA ZILNICA DE LECITINA trebuie sa fie de minimum doua grame. Aceasta cantitate reuseste sa reechilibreze nivelul colesterolului.
DE UNDE-TI IEI CANTITATEA NECESARA DE LECITINA?
O gasesti in concentratii mari in soia, drojdie de bere, cereale, germeni de grau, fasole uscata si linte, galbenus de ou si peste.
PREA MULTA LECITINA poate duce, uneori, la cresterea cantitatii de saliva, stari de greata si insomnie.
ATENTIE!
Lecitina nu este recomandata bolnavilor de diabet.
3 CAPSULE DE LECITINA PE ZI SUNT RECOMANDATE PENTRU CA EFECTUL ACESTEIA SA FIE COMPLET LECITINA
SLABESTE CU LECITINA
Lecitina te scapa si de straturile de grasime de sub piele. Practic, lecitina obtinuta din extras de soia este injectata si depozitele de grasime sunt diminuate. Metoda poarta numele de lipoliza si este o metoda nechirurgicala de diminuare a stratului adipos de pe abdomen, coapse, solduri si brate. Acest tratament nu te scapa definitiv de grasime, asa cum se intampla in cazul lipoabsorbtiei, iar reducerea stratului de grasime nu este atat de mare. Avantajul este ca metoda nu este la fel de invaziva precum lipoabsorbtia si, combinata cu o dieta sanatoasa, duce la rezultate vizibile dupa aproximativ doua luni.
Produse recomandateCOLACUL TAU DE SALVARE
Daca ultimele tale analize nu arata grozav, grabeste-te sa iei Lecitina! Rolul acesteia in reducerea nivelului colesterolului este incontestabil: emulsioneaza si mobilizeaza grasimile, favorizand arderea lor la efort. In plus, fiind o fosfolipida, indeplineste si o functie hepatoprotectoare. Iar prin solubilizarea sarurilor biliare impiedica formarea calculilor biliari.