Emisiile de dioxid de carbon nu sunt singura bila neagra a calatoriilor cu avionul, asa cum ai putea crede.
Se zice ca mersul cu avionul este atat de sigur, incat cea mai periculoasa parte a calatoriei este sa ajungi la aeroport. De fapt, chiar in aeroport incepe aventura, am putea spune. Incepand cu trecerea prin scanner, care ne iradiaza putin. Se pare ca e nevoie de 50 de scanari ca sa aduni cantitatea de radiatii pe care o primim la o radiografie dentara, dar exista si sceptici care sustin ca nivelul radiatiilor ar fi chiar si de 10 ori mai mare decat cel specificat.
Odata urcati in avion, cresc si pericolele la care ne expunem. Cu cat zburam la altitudini mai mari si mai aproape de Polul Nord, cu atat ne vor afecta mai tare radiatiile cosmice.De exemplu, un zbor din Europa pana in SUA, dus-intors, echivaleaza, din acest punct de vedere, cu ora diografie pulmonara. Poate nu intamplator, numarul cazurilor de cancer este mai mare in randul personalului aviatic... Unii dau vina si pe jet lag, cu care organismul uman nu ar fi obisnuit, dar nici radiatiile din timpul zborului nu sunt de neglijat.
Si nu sunt singurele aspecte ingrijoratoare. Pozitia fixa si limitarea miscarilor pot sa cauzeze formarea cheagurilor de sange, afectiune cunoscuta sub numele de tromboza calatorului. Persoanele obeze, cele cu probleme circulatorii sau cardiace ar trebui sa faca regulat miscarile de preventie sugerate in pliantul localizat in buzunarul scaunului din fata, mai ales cand zborurile sunt mai lungi. Desi doar cateva zeci de decese sunt inregistrate anual din aceasta cauza, se pare ca numarul real al victimelor este de cateva mii, doar ca problemele survin la cateva zile distanta de zborul cu avionul (chiar si 30), iar cercetarile sustin ca au legatura cu cheagurile formate in timpul zborului, din cauza pozitiei imobile.
Cand calatoresti cu avionul este bine sa te speli pe maini inainte sa mananci ceva si sa eviti sa introduci mainile in gura sau sa iti atingi mucoasa nazala ori ochii.
PARADISUL VIRUSILOR
Oricine are de facut o calatorie cu avionul, trebuie sa fie constient ca se expune riscului de a se imbolnavi de diverse afectiuni respiratorii, de la simple viroze pana la gripe serioase. Riscul este cam de 100 de ori mai mare decat in cazul persoanelor care nu zboara, si este determinat de numarul ridicat de calatori (care pot proveni din orice colt al lumii si care respira intr-un spatiu restrans, cum este cabina avionului), dar si de ventilatia constanta, care usuca mucoasa nazala, impiedicand-o sa-si exercite functia protectoare la intreaga ei capacitate.
IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI
Cantitatea de dioxid de carbon cauzata de industria aviatica se ridica la 15% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, daca luam in calcul si industria constuctiilor de avioane, dar si poluarea generata de crearea si transportul combustibilului necesar. Companiile aeriene sunt constiente de impactul negativ asupra mediului si incearca sa-l reduca, fie prin introducerea biocombustibililor (dar pentru intreaga industrie aviatica, ar fi nevoie de o cincime din suprafata agricola a planetei...), fie prin diverse masuri, multe experimentale. Un exemplu deocamdata amuzant, dar care se poate dovedi eficient, este cel al unei companii aeriene japoneze, care isi roaga pasagerii sa urineze inainte de urcarea la bordul avionului. Totusi, ultimele cercetari stiintifice sustin ca nu atat emisiile de C02, cat darele lasate de avioane, sunt cele mai periculoase pentru planeta. Explicatia? Darele pe care le vedem pe cer in urma avioanelor se creeaza atunci cand aerul fierbinte care iese din motoarele avioanelor ingheata din cauza temperaturilor scazute care exista la altitudini mari. Acesti nori atrag apoi radiatiile de unda lunga ale planetei si contribuie astfel la incalzirea globala... Solutiile pe care le prevad oamenii de stiinta sunt crearea de culoare de zbor la altitudini mai mici si a unor motoare de avioane care emana mai putini vapori sau care condenseaza imediat apa in gheata.
AR FI BINE SA AI SERVETELE UMEDE
Un cercetator de la Universitatea din Arizona, departamentul de microbiologie, a studiat acum cativa ani lumea invizibila din cabina avionului. Esti gata sa afli cu ce te poti contamina? E.coli este pretutindeni in toaleta, pe chiuveta, pe butonul de tragere a apei, pe scaunul de WC, pe manerul de la usa... Mai mult decat atat, a depistat si stafilococi aurii pe masutele testate!
Asa ca dezinfecteaza toate obiectele de care te poti atinge si acopera-ti ranile cu plasturi.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu