loading...
Telekom.ro
startoshop.ro

7 lucruri uimitoare despre vise

Cu totii suntem fascinati de visele pe care le avem pe timpul noptii.

Acestea pot reflecta ceva mai mult decat interactiunea cu o realitate placuta, surprinzatoare sau doar infricosatoare. Va invitam sa patrundem in misteriosul taram al noptii prin a afla 7 lucruri uimitoare despre vise:

1. Le poti folosi pentru a-ti rezolva problemele.

Cercetatorii de la Universitatea Lancaster au descoperit ca in timpul miscarii REM, creierul proceseaza noi informatii. Astfel, noile experiente se intrepatrund cu informatiile pe care deja le detinem, iar rezultatul consta in a crea conexiuni intre concepte pe care altadata nu le-am lega. Asa ajungem sa ne explicam de ce dimineata ne trezim cu rezolvarea unei probleme fara a intelege de unde a aparut.

2. Visezi urmatorul lucru maret la care vei participa.

Masina de cusut automata, arma cu foc antiaerian, Otto Loewi castigand Premiul Nobel – toate acestea au aparut in vis inainte sa fie inventate sau sa se intample, sustine Deirdre Barrett, psiholog la Universitatea Harvard. Cum putem visa ceva ce urmeaza sa se intample? In primul rand, trebuie sa ne gandim la acea problema chiar inainte de a adormi. Apoi trebuie sa avem o imagine a situatiei pe care ne dorim sa o rezolvam. Urmatorul pas este acela de a nu ne misca atunci cand ne trezim deoarece chiar si simpla intoarcere a capului ne poate distruba visul. In studiul sau, Barret afirma ca 50 % dintre voluntari au avut un vis legat de problema lor, iar 25% dintre ei chiar au visat o solutie.

3. Visatorii mai mari au talia mai mica.

Un alt studiu realizat la spitalul St Luke’s arata ca pe masura ce visezi mai mult in fiecare seara, pe atat foamea de grasimi si carbohidrati este mai mica. Voluntarii acestui experiment au mancat timp de 4 zile mancarea care le era prescrisa in diferite conditii de dormit, au mancat mai mult in cea de-a cincea zi, iar in zilele 6 si 7 au mancat orice au ravnit. Cand au dormit doar 4 ore pe noapte, metabolismul lor a scazut si au consumat mai multe mancaruri bogate in paste si ciocolata. Al doilea lucru observat a fost incetinirea ciclului REM.

4. Obiceiurile de bufinta prezinta si dezavantaje.

90% dintre noi am avut un cosmar in ultimul an. Dar femeile sunt mai predispuse sa aiba cosmaruri saptamanal, arata un studiu din Universitatea dn Turcia. Faptul ca stam pana tarziu si ca ne trezim tarziu duce la dezechilibrarea ritmului fiecarei zi.

5. Vestile bune despre cosmaruri (partea 1)

Cosmarurile pot fi benefice pentru sanatatea noastra mentala. De fapt, ele ne elibereaza de stres in momentul in care ne trezim, arata psihologul Rosalind Cartwright de la Universitatea Rush. Studiind oamenii care treceau printr-o situatie de stress destul de serioasa – cum ar fi divortul – a descoperit un paradox surprinzator: oamenii deprimati aveau adesea vise care le ofereau placere (destul de scurte si lipsite de detalii). La nivel subconstient, atunci cand visam ceva despre un conflict in care ne aflam, visul ne ajuta sa rezolvam framantarile interioare atunci cand avem nevoie cel mai mult.

6. Vestile bune despre cosmaruri (partea 2)

Cosmarurile din timpul sarcinii – cele legate de traume la nastere, de pierderea copilului, de ranirea sau respingerea acestuia – pot rezulta o munca mai usoara, sustin cercetatorii de la Universitatea Messina din Italia.

7. Vise “intarziate”?

Ti-ai vazut fostul prieten lunea trecuta, asa ca te intrebi de ce il visezi tocmai acum? Exista anumite evenimente pe care le visam exact in aceeasi noapte in care le-am trait, insa unele pot aparea in vis cu o intarziere de o saptamana. Intarzierea legata de vise este asociata cu o emotie “mai” pozitiva legata de evenimentul care tocmai s-a incheiat. Acest lucru inseamna ca in cazul in care ne-am vazut fostul prieten astazi, visul pe care il vom avea saptamana viitoare il va aseza intr-o lumina mai buna decat visul pe care l-am avea in aceasta seara.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

SexShop.ro